wo

07

jun

2017

De vraag is of we een kind groot of klein willen krijgen en hoe?

 

Ons oude onderwijssysteem probeert brave burgers van ons te maken. Zo word je van jongs af aan geleerd om te voldoen aan verwachtingen van anderen en je te conformeren aan de norm. Maar worden kinderen hier groot of klein van?

 

We gaan daarbij uit van de maakbaarheid van de mens. Maar klopt dit wel? Kunnen wij van alle burgers makke schapen maken?

Een steeds groter groeiende groep kinderen valt uit in het onderwijs. Zij kunnen en willen niet voldoen aan de norm. Zij kunnen en willen geen makke schapen zijn.

 

Zo ook mijn eigen zoon. Tijdens mijn zwangerschap was hij al een dwarsligger die er niet op de normale manier uit wilde. Vanaf groep 1 laat hij al zien dat hij ongeschikt is voor het heersende schoolse klimaat. Hij veranderde van een nieuwsgierige en actieve kleuter in een kind dat zich ging verzetten tegen alles en iedereen die hem wat wilde opleggen. Een kind met een hoog ontwikkelingspotentieel maar het komt er op de een of andere manier niet uit in een schoolse setting. 

 

Luk DeWulf uit België spreekt over passief talent en zegt:

"Mensen die behoren tot de meest creatieve laag van deze maatschappij, maar die op een of andere manier passief talent zijn. Ze zijn slim, gepassioneerd (maar doen niet graag iets tegen hun zin), erg gevoelig, hebben een hoog rechtvaardigheidsgevoel, maar botsen vaak met school- en organisatiesystemen. En worden passief talent. Met een laag zelfbeeld, zonder diploma, in een burn-out en soms in een depressie."

 

meer lezen

zo

07

mei

2017

Thuiszitters vragen om ruimte en diversiteit. Dwang geeft wrevel.

De landelijke actieweek van de thuiszitters gaat morgen beginnen. 

Kinderen die thuis zitten vallen uit omdat het onderwijs niet past. Niet omdat er iets mis is met het kind of de ouders.

Het is dus een systeem gerelateerd probleem.

 

Steeds meer ouders zoeken naar maatwerkoplossingen buiten de bestaande kaders.

 

De staatssecretarissen van VWS en OCW, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de PO-Raad, de VO-raad en het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben een thuiszitterspact gesloten. Zij verbinden zich hiermee aan de ambitie dat in 2020 geen enkel kind langer dan drie maanden thuis zit zonder passend aanbod van onderwijs en/of zorg.

 

In de actie week zijn er veel activiteiten in het hele land. Hier kunt u het programma bekijken.

http://steunpuntpassendonderwijs-vo.nl/actieweek/

 

Een aflevering van Zembla over passend onderwijs en thuiszitters. 

meer lezen 0 Berichten

wo

03

mei

2017

Mogen zijn wie je bent, dat is geluk !

OVER OPVOEDING | ONDERWIJS | THUISZITTERS |   HOOGBEGAAFDHEID | HOOGSENSITIVITEIT | DENKEN IN MOGELIJKHEDEN | ONT-LABELEN | TALENTONTWIKKELING | NEURODIVERSITEIT 

 

meer lezen 0 Berichten

wo

19

apr

2017

Hoe leren ouders, scholen en samenwerkingsverbanden elkaar verstaan? To be or not to be?

 

Vandaag was ik weer als ACT-maatje aanwezig bij een gesprek op een school. Het ACT! richt zich op gezinnen waarin een leerplichtig kind thuiszit en op gezinnen van wie het kind zich ongelukkig voelt op school.

 

Aanwezig waren: de leerkracht, iemand van het samenwerkingsverband, de intern begeleider, moeder en ik.

 

De school heeft het idee dat Brian (6 jaar) niet op zijn huidige reguliere basisschool tot zijn recht komt en dat hij Speciaal Onderwijs nodig heeft. Er is geen diagnose maar ze denken toch sterk aan autisme. 

 

Moeder is van mening dat Brian niet floreert op deze school omdat hij niet mag zijn wie hij is. Zij gelooft dat vernieuwend onderwijs of democratisch onderwijs beter bij hem past. Het blijkt echter niet gemakkelijk om een andere school te vinden die het met Brian aandurft. Uit een psychologisch onderzoek bleek dat Brian een (hoog)begaafde en hoogsensitieve jongen is die veel veiligheid en rust in zijn omgeving nodig heeft en een plekje waar hij naar toe kan gaan als hij overprikkeld dreigt te worden.

 

meer lezen 1 Berichten

ma

17

apr

2017

Systeemprikker, thuiskomer, onderwijsvisionair en nog veel meer termen voor een thuiszitter

 

Wat willen thuiszitters ons vertellen? Zijn zij misschien de voorvechters van de nieuwe tijd?

 

meer lezen 1 Berichten

 

Contact:

ingridverkuil@gmail.com

 

06-17116863

 

Dudokkwartier 37

3723 AW Bilthoven

 

Facebook: Gaaf Kind (openbare groep)