Richt de wereld in naar je eigen zin

Pippi Langkous gaat niet naar school omdat zij het nut niet ziet van de dingen die je daar leert. Zij leert liever van het leven zelf. Ze is compleet vrij en richt de wereld in naar haar eigen zin. Ze observeert het systeem en begrijpt niet goed waarom mensen zo leven.

 

In Nederland hebben wij de Leerplichtwet en de Wet passend onderwijs. Alle kinderen moeten op school zitten en die school moet passen bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben. Dat is het uitgangspunt van passend onderwijs.

 

Toch lopen er te veel kinderen vast op school en velen komen zelfs thuis te zitten. Vaak zijn dit gevoelige kinderen met labels zoals AD(H)D, autisme en dyslexie. In ieder geval zijn zij anders dan de norm en is er vaak sprake van (hoog)begaafdheid en/of (hoog)sensitiviteit

Doordat kinderen zich te veel moeten aanpassen aan de opgelegde normen van ons reguliere onderwijs- en daaraan gerelateerde opvoedingssysteem, worden kinderen al generaties lang uit verbinding met zichzelf gehaald. Dit gebeurde ook met mij.

 

In mijn boek ‘Mogen zijn wie je bent, dat is geluk!’ vertel ik hierover. Pippi Langkous, de vrijbuiter uit Zweden, loopt als een rode draad door de verschillende delen heen. Aan de ene kant beschrijf ik wat er in ons onderwijssysteem zou moeten veranderen en aan de andere kant beschrijf ik wat je zelf kunt doen. Alle verandering begint immers bij jezelf. Jouw eigen bewustzijn op een hoger niveau brengen, helpt om anders en zonder oordeel naar deze kinderen te kijken.

 

Kunstenaar: M. Bischoff-Brans
Kunstenaar: M. Bischoff-Brans

 

Toen ik nog een klein meisje was, werden mijn ware verlangens geraakt door Pippi 's manier van zijn. Ik keek naar haar films en las haar boeken, keer op keer. Ik wilde, net zoals Pippi, vrij zijn en een leven leiden zoals zij dat deed.

 

Door opvoeding en onderwijs was ik echter het tegenovergestelde van Pippi. Ik was timide en bescheiden zoals Annika en minstens zo ijverig en braaf. Nu ik erop terug kijk, denk ik dat ik een heel sensitief kind was, dat moeite had met de chaos, negatieve sfeer en dreigementen van volwassenen. Ik trok mij daarom terug en liet mijn gevoelens thuis en op school niet zien. Ik schermde mij af voor iets dat ik toen niet aan kon.

 

Wanneer Pippi op TV kwam, was dat een ware escape! Door haar wist ik dat ik diep van binnen helemaal niet dit lieve en nette meisje wilde zijn. Pippi klauterde over alle meubels, kleine Witje, het paard, mocht zelfs mee naar binnen en voor meneer Nilsson, het aapje, was altijd wel een plaatsje. Slapen deed ze met schoenen aan en ze was nergens bang voor. Ze vloog in een luchtballon, bouwde haar eigen vliegtuig, ging haar vader bevrijden op Take Tuka land, een onbewoond eiland dat vol zat met piraten.  

 

Zonder dat ik het mij besefte kreeg ik belangrijke lessen mee van Pippi en het streven naar het gevoel van vrijheid en rechtvaardigheid is altijd een belangrijk doel voor mij geweest en nog steeds. Ik ben nu ouder en meer in balans. De reis hier naar toe was soms moeilijk maar op de achtergrond hoorde ik altijd Pippi ’s tune.

 

 

Pippi tune:

 

twee maal drie is vier

wiede wiede wie en twee is negen

richt de wereld in wiede wieden naar mijn eigen zin

 

Door mijn gevoeligheid voor emoties en sferen van anderen, hield ik enorm veel rekening met mijn omgeving. Ik wilde dat mijn omgeving in harmonie was en was bereid om mijzelf daarin weg te cijferen. Ook kreeg Ik heel veel prikkels binnen waar ik gestrest van werd. Er is een periode geweest dat ik volledig uit verbinding was met mijzelf en mijn omgeving. Later ben ik mij weer opnieuw  gaan verbinden waardoor ik mij nu bijna overal fijn en liefdevol kan voelen en meer in mijn kracht ben komen te staan. Het heeft mij enorm geholpen om Pippi als voorbeeld te nemen.

 

 

Neem een voorbeeld aan Pippi

Pippi past zich niet aan. Ze is volledig zichzelf, speels, blij, compassievol en dankbaar. Je zou kunnen zeggen dat dat zij een hoge energie trilling heeft. Ze probeert anderen geenszins te overtuigen en zoekt niet ten einde raad naar vrienden. Ze is tevreden en perfect in balans.

 

Vera Ingeborg beschrijft welke eigenschappen Pippi heeft. Ik heb ze vrij vertaald. De eigenschappen van Pippi kunnen helpen om meer in balans met jezelf te komen.

 

Spelen

Ze is kinderlijk en speels. Ze verkent haar omgeving zonder te oordelen. Zij neemt gewoon waar wat er om haar heen gebeurt en geniet van de ervaringen. Ze is nieuwsgierig om te leren en houdt van avontuur. Ze geniet van dansen, zingen en creëren en met haar vrolijkheid steekt zij anderen aan. 

 

 

Vrij van angst

Pippi woont alleen in haar Villa Kakelbont maar zonder angst. ’s Nachts of wanneer ze weg is, laat ze de deuren open zodat iedereen binnen kan komen, zelfs wanneer dieven komen om haar tas met goudstukken te stelen. 

Sterk

Ze is ongelooflijk sterk maar misbruikt nooit haar kracht. Ze zet haar kracht alleen in voor een goed doel.

Goed voor jezelf en anderen zorgen

Al leeft ze als kind alleen, ze zorgt goed voor zichzelf, voor haar dieren en voor haar huis. Ze schrobt haar huis, weet hoe ze moet koken en bakken en geniet van haar brouwsels samen met haar aapje meneer Nilsson en  kleine Witje haar paard. Zelfs de muis die bij haar woont krijgt met kerst een eigen kleine kerstboom.

Vrouwelijk en mannelijk

Zowel het vrouwelijke als het mannelijke is bij Pippi in balans. Ze is net zo goed meisje als jongen.

Kwetsbaarheid

Pippi toont haar kwetsbaarheid en laat haar ware gevoelens zien. Ze weet precies wat ze wil en de dingen die zij doet, doet zij zonder behoefte aan controle.

 

 

Compassie

Pippi ziet het goede in iedereen. Zelfs boeven die meerdere keren haar geld proberen te stelen, vergeeft ze. Ze krijgen eten en een paar goudstukken.

Delen

Pippi deelt haar liefde, levenslust en geld. Ze heeft veel vrienden en ze zijn allemaal gek op haar. Het maakt haar absoluut gelukkig om haar overvloed met anderen te delen. Ze koopt snoep en speelgoed voor alle kinderen en geeft met kerst iedereen een cadeautje.

Geen verwachtingen

Pippi leeft compleet in het nu en heeft geen verwachtingen. Ze laat zich iedere dag verrassen door wat het leven brengt. Ze weet dat elke dag opwindend is, zonder dat zij daar een plan of controle hoeft te hebben.

 

 

Flow

Pippi volgt haar hart en intuïtie. Ze is zorgeloos en vertrouwt op de flow van het leven. Elke dag is anders en ze houdt van het onvoorspelbare omdat ze weet dat iedere dag magisch is en vol zit met verrassingen.

Creatief

Pippi is heel creatief. Ze houdt van tekenen, nieuwe woorden bedenken, bakken, uitvinden en dingen maken. Zo maakt zij een vliegtuig, een vlot en schrobt zij de vloer met borstels onder haar voeten.

Houden van jezelf

Pippi is heel zelfverzekerd en zet zichzelf op de eerste plaats. Ze houdt van haar rode haar en haar sproeten. Als ze bij de apotheek een aanplakbord ziet om van je sproeten af te komen, gaat ze naar binnen om de eigenaar van de winkel te vertellen dat sproeten hebben niet erg is, ze zijn juist mooi en ze houdt ervan.

Authentiek

Pippi is helemaal zichzelf. Ze speelt geen toneel en probeert ook niet aan andermans verwachtingen te voldoen. Het maakt haar niet uit wat anderen over haar denken, ze doet gewoon haar ding. Of het nou gaat om dansen op straat of het dragen van te grote schoenen, het dragen van twee verschillende kleuren kousen of dat ze haar vinger in een stuk taart steekt op een high tea party, ze doet gewoon zoals ze is.

Vrijheid

Pippi is onafhankelijk van anderen. Ze is aan niemand wat verplicht. Ze is compleet vrij en kan doen wat ze zelf wil. 

Verbonden met de aarde en de natuur

Pippi voelt zich verbonden met de aarde en de natuur. Ze spendeert veel tijd buiten en ze behandelt bomen, planten en dieren met een diep respect.

Onvoorwaardelijk lief hebben zonder oordelen

Pippi heeft geen oordeel over anderen. Of het nou een directrice is van een weeshuis die haar onder controle probeert te krijgen, of boeven die haar geld willen stelen, ze oordeelt niet over hen. Ze inspireert ze en laat hen de andere kant van de zaak zien.

Ze houdt onvoorwaardelijk van haar vader en moeder zonder dat ze zich aan hen vastklampt. Haar moeder is in de hemel en haar vader op de verre Zuid zee. Ze weet dat haar moeder er nog steeds voor haar is en ze praat veel met haar. Als haar vader haar komt bezoeken, laat ze hem daarna zonder verdrietig te zijn weer gaan en ze weet dat zijn liefde voor haar blijft bestaan en dat hij altijd weer terug komt.

 

 

 

Samen en alleen zijn

Pippi heeft er geen probleem mee om alleen  te zijn. Ze vindt het heerlijk om alleen te spelen en te creëren maar geniet er ook van als er anderen zijn.

 

Zo nu weet je waarom Pippi zo belangrijk is voor mij en ik hoop dat ze jou ook mag inspireren.

 

Bewust-er-mogen-zijn

In ‘Mogen zijn wie je bent, dat is geluk!’ beschrijf ik een deel van mijn bewustwordingsproces. Door de puurheid van Pippi, mijn eigen kind en de kinderen waar ik mee werk te gebruiken als spiegel, ben ik als hoog gevoelig persoon meer bewust in het leven gaan staan, Ik hoop dat zulke mooie pure kinderen jou ook mogen verrijken en wens je een fijn leven vanuit het hart toe.

 

Het boek bevat een voorwoord van Marcel van Herpen van het Centrum voor Pedagogisch Contact en Anniek Oosting van Lichtflits, een aanbeveling van Ivo Mijland van Ortho Consult, gedichten van Aart van Wijk, Ben Kuipers, Jacqueline de Weerd en Anniek Oosting plus een verhaal van Antoine van Staveren van EszenzZ Centre uit 'Hartsverhalen voor iedere HSP'. And last but not least: Wilfred Bastiani over zijn alternatief voor de DSM.

 

 

Je kunt mij volgen op Facebook:

1. Mogen zijn wie je bent, dat is geluk

2. Gaaf Kind

3. De Reis van Pippi Langkous

 

Voor meer informatie over mijn boek verwijs ik je naar mijn website: www.gaafkind.nl 

 

Bronnen; http://thewakeupexperience.eu/birthing-new-goddess-archetype/

Reactie schrijven

Commentaren: 0

 

Contact:

ingridverkuil@gmail.com

 

06-17116863