POKO magazine

Pippi Langkous gaat een nieuwe reis maken. Natuurlijk heeft de reis nog steeds met hetzelfde thema te maken, namelijk ONDERWIJS. Het gaat over leven, leren en groeien en daarvoor is het Platform POKO ontstaan. Het betreft een Platform Ouders Kinderen Onderwijs. Een platform waarin we samenwerking en overleg tot stand brengen én ouders en kinderen aan het woord laten.

 

POKO laat zich o.a. zien in een online magazine. De eerste editie is nu uit! Klik op de foto van de piraat om hem in te zien!

 

Leven = leren = groeien

Is ons onderwijs goed? Da's een lastige vraag. De één ziet dat heel anders dan de ander. En als je niet vooraf je eigen invulling bij zo'n begrip duidelijk maakt, maar wel met anderen in gesprek raakt, dan ligt spraakverwarring op de loer. Het eigen gelijk krijgt helaas te vaak de overhand op het openstaan voor de inzichten van de ander. We kennen allemaal het bekende argument van de stuurlui aan de wal: er zijn leraren die uit onvrede op (vaak goedbedoelde) kritiek dat argument meteen van stal halen om anderen de mond te snoeren.

 

Wij zijn en stuurlui en kapiteins tegelijk. Niet allemaal met een schip, maar wel met een pet. Wij willen juist wel het pad opgaan van de dialoog. Er zijn namelijk zo veel stakeholders in het ingewikkelde speelveld van het onderwijs, elk met hun eigen opvattingen, jargon en belangen, dat die elkaar niet eens meer vinden. laat staan communiceren. Laat staan samenwerken.

 

Er is nog een reden voor het oppakken en serieus voeren van dialoog. Het onderwijs is geen van de rest van de wereld afgesloten gebied. De invloed van de hele samenleving moet voelbaar terugkomen in de manier waarop we ons onderwijs vormgeven. Daarin is nog een lange weg te gaan. Een waardevolle weg. De vraag naar het waartoe mag wel vaker worden gesteld. En die vraag klinkt toch vaker van buiten dan binnen het onderwijs. En dat vinden wij niet rraarr, dat vinden wij alleen maar heel norrrmaal (om juf Ank maar eens aan te halen). Zo hoort het ook.

 

Zo dynamisch als de samenleving is, zo dynamisch moet ons onderwijs daarin ook kunnen meebewegen. Sterker nog, onderwijs dat niet vooruitdenkt en anticipeert op ontwikkelingen die nu gaande zijn, kan zijn rol niet meer goed vervullen (let op, dit is een mening).

 

We laten een geluid horen dat nog te weinig aan bod komt: dat van de ouders en kinderen, die - eigenlijk heel vreemd - niet (meer) meetellen als gesprekspartner binnen de inmiddels enorm doorgeprofessionaliseerde wereld van besturen, raden, vergadercircuits en adviesbureaus. Wij houden onze lantaarns aan en speuren naar geluiden uit de samenleving, en geven die een stem. Dat kan een kapitein zijn, een stuurman, maar soms ook een piraat.

 

Het POKO team

 

Delen is fijn!

Klik op de piraat en bekijk het blad online!!!

De Reis van Pippi Langkous

Klik op het tijdschrijft voor de digitale versie van de 1ste editie

Met: Ivo Mijland, Jack Provily, Alain Raap, Louis De Keyser, Gio Vogelaar, Peggy Schut, Lisa Pennekamp, Kim Helder en Karlijn Mutsaerts, Sigrid van Iersel en Ingrid Verkuil

Klik op het tijdschrift van de 2de editie voor de digitale versie!

Met: Jeannette Bakker-stam, Marco Mout, Bonnie van der Velde, Monique Smal, Mark Helmink, Eveline de Vries, Kim Helder, Sigrid van Iersel en Ingrid Verkuil

Klik op de cover van de 3de editie voor de digitale versie

Met: Jan-Henk Bouman, Lex Hupe, Debbie Koning, Hildeloes Proost, Trea Zeefat, Tura Gerards, Wilfred Bastiani, Bas Bouman en Ingrid Verkuil

De winter-editie De Reis van Pippi Langkous (4de editie)

De feestelijk winter-editie van De Reis van Pippi Langkous, 112 pagina 's dik, is nu te bestellen

10 inspirerende verhalen door van-zichzelf-bewuste creatieve ondernemende personen met een passie!

Jan Bommerez vertelt dat de rebellen innovatie in het onderwijs veroorzaken.

Margo Bruins (Democratische school 'De Ruimte') onthult haar geheim over hoe zij kinderen in hun kracht zet.

Marcel van Herpen ziet het onderwijssysteem als veroorzaker van uitval en buitensluiten en vertelt wat er nodig is om dit te doorbreken.

Nick van Breda vertelt hoe hij van gameverslaafde uit zijn comfortzone is gestapt en in zijn eigen licht is gaan staan.

Meester Arthur schrijft hoe zijn visie op onderwijs wordt beoordeeld. Daar waar hij bij de één een onvoldoende kreeg en werd buitengesloten, werd hij door een ander gevraagd als 'beste leraar ' te helpen bij een evenement.

Petra Maas vertelt hoe zij hoogbegaafde mensen van hun hoofd naar hun hart wil brengen.

Renate Stamsnieder en Jan Anne Kalkhoven nodigen je uit om de verschillen tussen mensen te vieren.

Tineke Verdoes vertelt hoe zij sensitieve belevers hun rechterhersenhelft-geschenken leert benutten in een linkerhersenhelft dominante maatschappij.

Clare den Boer van De Gelukskoffer, vertelt hoe lessen in geluk helpen om persoonlijke ontwikkeling in het onderwijs neer te zetten.

Sigrid van Iersel inspireert met Pippi 's 7 sprankelende lessen voor creativiteit.

Ingrid Verkuil introduceert haar boek 'Mogen zijn wie je bent, dat is geluk!

Janusz Korczak: "Het kind heeft het recht te zijn zoals het is." Lees wie de Korczak prijs 2016 heeft gewonnen en waarom dit zo'n bijzondere prestatie is.

Kosten: 30,00

Mail mij: ingridverkuil@gmail.com

 

Om de online versie te kunnen bekijken, klik je op het tijdschrift. Veel leesplezier!


 

Contact:

ingridverkuil@gmail.com

 

06-17116863

 

Dudokkwartier 37

3723 AW Bilthoven

 

Facebook: Gaaf Kind (openbare groep)